Naujienos

PROJEKTAS „ĮDOMIEJI GAMTOS MOKSLAI“

Sausio 19 – balandžio 01 dienomis  JET laboratorijoje buvo vykdomas projektas ,, Įdomieji gamtos mokslai‘‘, skirtas ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupių vaikams.
„JET“ laboratorija niūriuoju laikotarpiu, tarp naujų ir taip laukiamų velykų, kvietė vaikus pasinerti į įdomiuosius gamtos mokslų nuotykius, kurie juos nuvedė į neaprėpiamas mokslo platybes.
Kokios spalvos yra balta šviesa? Kodėl dangus mėlynas? Ieškoti atsakymų be galo smagu- tereikėjo atlikti spalvingus šviesos skaidymo eksperimentus ir laboratorijoje sukūrėme vaivorykštę ir mėlyną dangų. Akis ir širdeles džiuginančius spalvotus reginius stebėjome pro pasidarytą kaleidoskopą.
Ar kas nors gali būti tirštas ir skystas vienu metu? Tirštas, varva ir nenuspėjamas. Išdaigininkas krakmolas stebino vaikus netikėtai pakeisdamas tirpalo spalvą mėgintuvėlyje.
Lietuvos nepriklausomybės šventes paminėjome trispalvėmis mėgintuvėliuose, bei, pasinaudodami chemijos mokslo gudrybėmis, iškilmingai pripūtėme  trispalvius balionus.
Jungėme elektros grandinę, kad pagal  morzės abėcėlę išgirstume SOS bei savo ir draugų vardus. Užgavėnėm gaminomės šiurpą keliančias kaukes su šviečiančiom akim. Lemputes įžiebėme sujungę grandinę iš citrinų ir bulvių.
Susikonstravę katapultas vaikai stengėsi kamuoliukus pataikyti į tolėliau pastatytus puodelius. Jei kam nors kyla klausimų, atsakymas – tai mokslinis eksperimentas, skirtas ištirti,  kaip potencinė energija virsta kinetine.
Kaip sunkų daiktą perkelti iš vienos vietos į kitą? Po plyta dedami apvalūs pieštukai, o dar geriau pasinaudoti didžiausiu išradimu žmonijos istorijoje – ant ašies užmautą ratą. Kuri kaladėlė nukris greičiau? Ar tam turi įtakos kaladėlės dydis, svoris? Kokiu paviršiumi automobiliui lengviau važiuoti? Viską aiškinomės eksperimentuodami.
Pasinaudoję slaptu receptu gaminom stebuklingą, spalvą keičiantį tirpalą. Ak, tas saldus kopūstais dvelkiantis mokslo kvapas…:)
Tikiuos vaikam buvo smagu, na iš jų reakcijų manau, kad taip. Ir ne tik smagu, bet ir sužinojom kažką naujo iš tų neaprėpiamų mokslo platybių.

„JET“ laboratorijos vedėja, mokytoja, dirbanti pagal ikimokyklinio ugdymo programą, Rasa Mažrimienė