Naujienos

Vaikai vaidina vaikams- 2023

Jau tapo gražia tradicija, minint Tarptautinę teatro dieną, Skuodo vaikų lopšelyje-darželyje, organizuoti vaikiško teatro šventes, skambiu pavadinimu „Vaikai vaidina vaikams“.
Šiemet, šis daug žadantis, respublikinis renginys, vyko kovo 24 d.  nuotoliniu būdu, nes, kaip parodė paskutinių metų praktika, tokiu  formatu organizuojamoje šventėje, gali dalyvauti platesnis dalyvių ratas iš visų Lietuvos kampelių.
Į kvietimą dalyvauti respublikinėje vaikiškų teatrų šventėje atsiliepė 9 kolektyvai iš: Panevėžio, Mažeikių, Salantų, Palangos, Klaipėdos, Ylakių, Mosėdžio, ir du kolektyvai – iš Skuodo vaikų lopšelio-darželio.
Dalyviai buvo kviečiami kurti trumpas, originalias improvizacijas (iki 10 min.), jas filmuoti ir dalintis savo mažais atradimais teatro renginyje.
Šventinį rytą, visų zoom platformos dalyvių laukė siurprizas. Juos pasitiko šventės vedėjos: astronautė Laima (L. Galdikienė) ir astronautė Lina (L. Untulienė), ir pakvietė kartu su jomis leistis į kelionę kosminiu laivu. Anot jų, kosmose buvo atrastos 9 naujos planetos ir mega žvaigždės ( devyni teatro kolektyvai iš įvairių Lietuvos miestų), kuriuos būtina aplankyti, susipažinti ir pasisemti iš jų kažko naujo, dar nepatirto.
Kelionė po galaktiką prasidėjo nuo šventės šeimininkų pasirodymo. Planeta, paslaptingu pavadinimu- „Misterija“, sužavėjo ir užbūrė žiūrovus tiek savo muzika, tiek vizualizacijomis, tiek perteikta emocija. Idėjos sumanytojos ir išpildytojos (mokytojos ekspertės J. Liaučienė  ir R. Pilibaitienė) suvirpino stebuklingąją teatro dvasią, pastačiusios vaidinimą- misteriją „Žemės pabudimas“. Pasirodyme dalyvavo net 28 vaikai, 6 mamos ir 7 mokytojos iš dviejų Skuodo vaikų lopšelio-darželio korpusų. Ir kaip komentavo astronautė Laima, „tai buvo visiškas kosmosas…“
Kelionė erdvėlaiviu tęsėsi, mūsų laukė pažintis su „Drąsuolių“ planeta, kurioje gyvena Panevėžio lopšelio- darželio „Voveraitė“ ,„Boružiukų“ grupės vaikai, jie parodė vaidinimą  „Drąsus zuikis“( mokytojos: D. Gedvilienė, R. Luneckaitė- Beresinevičienė, L. Vedlugienė).
Aplankėme ir „Šventinę“ vaikų planetą iš Mažeikių lopšelio-darželio „Eglutė“, ten pasisėmėme geros nuotaikos, stebėdami spektaklį “Eglutės gimtadienis“ (mokytojai: L. Tenienė ir R. Gražys)
Teatras, kaip ir kosmosas –  kupinas paslapčių ir netikėtumų. Todėl nukreipę erdvėlaivį į „Smalsiąją“ planetą – Palangos lopšelį-darželį „Gintarėlį“, tikėjomės patenkinti savo smalsumą, žiūrėdami spektaklį „Bėkim žvėrys pažiūrėti“ (mokytojai: Ž. Kubilienė, V. Katkuvienė, A. Stonkutė).
Vis giliau pasinerdami į Visatos platybes, aplankėme naują galaktikos tašką „Saugiąją“ planetą- tai Klaipėdos lopšelį –darželį „Traukinukas“ ir fantastiškus vaikus, kurie parodė vaidinimą „Vilkas ir septyni ožiukai“ (Mok. V. Afanasjeva ir D. Paulikienė)
Gerą nuotaiką žiūrovams dovanojo ir vaikučiai iš „Žinių planetos“- tai Salantų gimnazijos ikimokyklinio ugdymo skyrius „Rasa“  ir jų pasaka „Zuikis ir metų laikai“ ( mokytoja A. Puškorienė).
Šiemet maloniai nustebino Mosėdžio lopšelis-darželis, juos mūsų erdvėlaivio navigaciniai aparatai aptiko „Žaismingoje“ planetoje. Mokytoja A. Leilionienė paruošė spektaklį „Išpuikęs peliukas“, kuriame vaidino ne vaikai, o jų mamos.
Palikę žaismingumo ir išmonės kupinus šios planetos gyventojus, pasukome link „Išminties Planetos“, pasisemti išminties perliukų, kurie kaupiasi Ylakių lopšelyje- darželyje, „Boružiukų“ grupėje. Pasidžiaugėme E. Mieželaičio pasakos “Zuikis Puikis“ ekranizacija. ( mok. V. Navidanskienė).
Ir pagaliau, apsukę didžiulį ratą Visatoje, sugrįžome į Skuodo vaikų lopšelį-darželį „Buratinų“ grupę, kurie puikiai laiką leidžia „Draugiškumo planetoje“- ieško kompromisų, sprendžia įvairias problemas, kaip ir pasakoje „Vilko popieriai“ (Mokytojos: E. Šimkienė ir I. Lekstutienė).
Taigi, kosminė stotis „Teatras“ išnaršė Visatą skersai ir išilgai, susipažino su fantastiškais, kūrybingais, artistiškais net 9 virtualių planetų- Lietuvos miestų, mažaisiais gyventojais ir jų mokytojais. Nes ši kosminė stotis turėjo raktinį žodį „Vaikai vaidina vaikams“, tai šventė kūnui ir sielai, jau keletą metų nešanti kūrybos emociją į mažųjų ir suaugusiųjų širdeles.
Visi šventės mažieji dalyviai dovanų gavo saldžius prizus, dalyvavusios grupės-padėkas, mokytojai, pastatę spektaklius- Skuodo švietimo, kultūros ir sporto skyriaus padėkas.
Mums, šventės organizatoriams ir rengėjams, malonu matyti, kad mažųjų teatras toks svarbus ir reikšmingas. Juk būtent tokiame amžiuje vaikų poreikis kurti, išreikšti save  yra tiesiog nenugalimas.

                                                            Mokytoja metodininkė Laima Galdikienė