Naujienos

TARPTAUTINĖ ŽODŽIO „AČIŪ“ DIENA

Sausio 11 dieną švenčiama Tarptautinė žodžio AČIŪ diena. Tai mandagiausias žodis, bet kokia pasaulio kalba. „Ačiū“ diena atsirado JTO ir UNESCO iniciatyva. Šią dieną draugams ir artimiesiems siunčiami padėkos žodžiai. Šią dieną galime drąsiai vadinti pačia mandagiausia diena metuose, kuri prasideda nuo padėkos žodžio tam, kam esame dėkingi. Vieni kitiems dėkoja tiek vaikai, tiek suaugę. Tą dieną siekiama atkreipti žmonių dėmesį į tai kokią magišką galią turi padėkos žodžiai.
Tarptautinę žodžio AČIŪ dieną šventėme ir „Vyturėlių“ grupėje. „Ryto ratą“ vaikai pradėjo klausydami Kakės Makės dainelės apie stebuklingą žodelį, kurios paklausę turėjo pasakyti apie ką šiandiena kalbėsime.  Su vaikais kalbėjome, diskutavome dėkingumo tema. Vaikai dėkojo savo draugams už padėtus sutvarkyti žaislus, už pagalbą atliekant užduotėles, už tai, kad draugauja. Auklėtojai dėkojo už pateiktas užduotis. Ačiū žodelio ieškojo pateiktoje knygutėje ir visoje grupėje. SMART ekrane taip pat rašė žodelį – Ačiū. Veiklos metu kiekvienas pasirinko iš žodžio ačiū po raidę, kurią aplikavo suplėšytais laikraščio gabalėliais. Iš padarytų raidelių sudėjo žodelį – ačiū ir raideles suskaičiavę turėjo iš pateiktų skaičių išrinkti atitinkamą skaičių. Žodelį „AČIŪ“ vaikai dėliojo ir iš kaštonų. Inde su vandeniu darė eksperimentą, kuriame taip pat išryškėjo padėkos žodelis. Šią nepaprastą dieną vainikavo po pokaičio miegelio pasislėpusi užduotis, kurią reikėjo patiems surasti. O tai buvo po staliukais priklijuoti popieriaus lapai, kuriuose mažom spalvotom raidelėmis buvo užrašytas – ačiū. Vaikams buvo užduotis atsigulus po stalu, su atitinkama spalva parašyti tą žodį didelėm raidėm ir pasirašyti savo vardą. Tai buvo nemenkas iššūkis dar mažoms rankelėms, bet suteikė didelį pasitikėjimą savo jėgomis ir užduotį įveikti.
Dažniausiai vaikai prisimena šį stebuklingą žodį sulaukę kito žmogaus pagalbos, gavę dovaną. Tai žodis atspindintis santykį su kitu žmogumi. Taigi, nepamirškime, kad nuo pat mažumės svarbu puoselėti vaikų dėkingumą, kuris teikia laimės tiek mažam, tiek dideliam.

Vyr. mokytoja Silvija Lazdauskienė