Naujienos

Projektas „Žaidžiame mugę”

Verslumo ugdymas(is) grindžiamas aktyvia, savarankiška ugdytinių veikla, skatinančia mąstyti ir veikti. Verslumo mokymas yra orientuotas į vaikų individualių savybių ir įgūdžių vystymą. Ugdytinis yra pagrindinis ugdymo(si) proceso dalyvis, tik jis pats sąmoningai, aktyviai mokydamasis gali išsiugdyti reikiamas kompetencijas. Pedagogo pareiga – nukreipti ugdytinį tinkama linkme bei jam padėti. Darželio 5–6 metų ugdytiniai, padedami pedagogų, savo grupėse 2022 m. vasario 23 d. įgyvendino verslumo projektus „Žaidžiame mugę“, kurių metu ugdytiniai susipažino su verslumo principais ir pinigų verte.

 

„BORUŽĖLIŲ” GRUPĖ

„Boružėlių“ grupės vaikai, mokytoja (auklėtoja) ir auklėtojos padėjėja dalyvavo projekte „Žaidžiame mugę“.  Šiam renginiui ruošėsi iš anksto:  lankstė ir puošė iš popieriaus pinigines, dalinosi auklėtojos pagamintais pinigais, aptarė kaip turi elgtis mugėje, pasvajojo ką pirks. Mugės ryta atėjusius į grupę vaikus pasitiko ir šventiška nuotaiką suteikė  liaudiška kaimo kapelos muzika. Visi kartu  pasiruošė mugei stalus , išsidėstė gražiai įpakuotas prekes, pasiskirstė pardavėjų-pirkėjų vaidmenimis ( jais žaidimo eigoje pasikeisdavo) ir, prasidėjus pirkimui-pardavimui, mugė sujudo lyg didžiulis skruzdėlynas. Pardavėjai siūlė, skaičiavo grąžą, o pirkėjai rinkosi, svarstė ką gali nusipirkti už turimą sumą. Žaisdami mokėsi ne tik skaičiavimo, bet ir planavimo, tarpusavio bendravimo. Mugė-viena pirmųjų vaikų verslumo pamokų. Po prekybinio šurmulio, visi draugiškai susėdę prie bendro stalo, ragavo pirktus skanumynus. Vaikams šis žaidimas labai patiko. Dar ilgai dalinosi įspūdžiais, o grupėje sklandė nuostabūs kvapai ir šventiška nuotaika.

Mokytoja (auklėtoja) Alma Grigutienė

 

„BURATINŲ” GRUPĖ

Vasario 23 dienos priešmokykinės ,,Buratinų“ grupės vaikučiai nekantriai laukė nuo pat savaitės pradžios. Žinojo, kad būtent šiandien, grupėje mes žaisime mugę. Nuo pat ankstyvo ryto vyko paruošiamieji darbai, o tuoj po pusryčių pasigirdo muzika ir buvo paskelbta mugės pradžia.
Siaučiant pandemijos  virusams vaikai sustojo į eilę, laikydamiesi saugaus atstumo. Stalai buvo nukrauti įvairiausiais gardumynais. Teko vaikučiams net gerai pagalvoti, kuriuos gaminius norėtų įsigyti, nes viskas atrodė ypač skaniai. Visi turėjo pagamintų pinigų, už kuriuos galėjo nusipirkti 3 norimas prekes. Pardavėjai susikaupę skaičiavo kiekvieną pinigėlį. Mokėsi teisingai atiduoti grąžą.
Kai visi vaikučiai jau buvo apsipirkę, sudėjome vaišes ant bendro stalo. Apibendrinimui aptarėme, kaip mums pavyko mugė. Vaikai pasakojo, kas jiems labiausiai patiko, kas buvo sunkiausia, įdomiausia. Galiausiai visi laimingi pasivaišinome gardžiomis vaišėmis.

Mokytoja, dirbanti pagal priešmokyklinio ugdymo programą Ina Lekstutienė

 

„GILIUKŲ” GRUPĖ

Linksma liaudiška muzika sukvietė ,,Giliukų” gr. vaikus į mugę. Juos pasitiko mažasis Kaziukas (Ugnius) ir jo padėjėjos (mokytojos). Įvairūs dirbiniai ir skanėstai viliojo pirkėjus. Pasipuošę pirkėjai  rinkosi prekes, derėjosi, skaičiavo pinigėlius. Susėdę prie bendro stalo iš daržovių ir vaisių lėkštėje dėliojo savo nuotaikingą veiduką, vaišinosi mugės skanėstais.

Mokytoja (auklėtoja) Rasa Šalčiuvienė

 

„SMALSUČIŲ” IR „GUDRUČIŲ” GRUPĖS

Paruošiamieji darbai projekto „Žaidžiame mugę“ įgyvendinimui „Smalsučių“ ir „Gudručių“ grupėse prasidėjo nuo ankstaus ryto. Vaikai ruošė vietą prekybai, dėliojo gražiai supakuotas prekes, kartu nutarė, kiek kuri prekė kainuos. Įsirengė kavinę. Į savo išlankstytas ir papuoštas pinigines susidėjo suskaičiuotus pinigėlius. Iš kiekvienos grupės išsirinko po pardavėjų porą. Į mugės atidarymą pakvietė tranki muzika. Vaikai šoko ratelius, dainavo, linksminosi. Susėdę visi kartu pasižiūrėjo ir aptarė filmukus „Mokesčiai Kiškių mieste“.
Prekių gausa vaikams apsuko galvas, sunkiai buvo išsirinkti ką pirks. Pirmiausia pirkėjus viliojo saldumynai: sausainukai, javainukai, kukurūzai, žėlė, sultys. Prekybininkai pasistengė įsiūlyti kuo daugiau prekių. Vaikams labai patiko skaičiuoti pinigėlius, būti pirkėjais, pardavėjais.
Visos nupirktos prekės „keliavo“ į kavinukę, ant bendro stalo. Juk taip smagu kartu pasėdėti pačių įrengtoje kavinėje ir vaišintis pirktomis vaišėmis.

Priešmokyklinio ugdymo mokytojos (auklėtojos) Vida Bružienė ir  Sada Kubilienė

„ŽIOGELIŲ” GRUPĖ

Žiogelių” grupės vaikai jau žino, kaip uždirbami pinigai ir kam jie reikalingi. Todėl penkiamečiams buvo labai smalsu dalyvauti projekte ,,Žaidžiame mugę”. Ruošdamiesi mugei, vaikai daug diskutavo apie pinigus, žiūrėjo edukacinius filmukus apie mokesčius, mokėsi, kaip kultūringai apsipirkti ir teisingai atsiskaityti už prekes. Kadangi penkiamečiai pinigų patys dar neuždirba, juos pasigamino ir susidėjo į vaikiškas pinigines. Kartu su mokytojomis pakavo sveiko maisto užkandžius ir juos įvertino pačių nupieštomis kainomis.
Kai prekės jau sugulė ant prekystalio, pardavėjai pasipuošė specialia atributika ir užgrojo tranki muzika, pirkėjai sustojo į eilę. Kas keletą  minučių pirkėjai ir pardavėjai keitėsi vaidmenimis, nes visiems magėjo pastovėti abiejose prekystalio pusėse.
Laikas prabėgo labai greitai: ant prekystalio beveik nebeliko prekių, ,,Žiogelių” piniginėse baigėsi pinigai. Tada visi draugiškai pasidėjo savo pirkinius ant spalvingai serviruoto stalo ir juos skanaudami, dalijosi įspūdžiais. Visiems labai rūpėjo: kada bus sekanti mugė?

Mokytoja (auklėtoja) metodininkė, dirbanti pagal ikimokyklinio ugdymo programą Rasa Bernotienė

„LAŠIUKŲ” GRUPĖ

Lašiukų grupės vaikai visą savaitę ruošėsi projektui „ Žaidžiame mugę”, pasigamino pinigus, pinigines, prekybininkų kepures. Skaičiuotės pagalba išsirinko kas vaidins pardavėjus, likę vaikai vaidino pirkėjus. Pasiskirstę vaidmenimis, aptarę kaip elgiasi pirkėjai, ką daro pardavėjai, kokios prekių kainos, vaikai sėkmingai pradėjo žaisti mugę. Visi vaikai įsitraukė į smagų žaidimą pirkėjai rinkosi skanumynus, skaičiavo likusius pinigus, pardavėjai siūlė prekes, nupirktas prekes kruopščiai sudėjo į rankų darbo popierinius pirkinių maišiukus. Vėliau vaikai susėdę prie stalo apžiūrėjo, skanavo, dalinosi nusipirktomis vaišėmis.

Mokytoja (auklėtoja) Laima Urniežienė

„PELĖDŽIUKŲ” GRUPĖ

Rytas „Pelėdžiukų“ grupės vaikams, buvo gana neįprastas,  atėjusius į grupę, pasitiko linksma muzika, „country“ stiliumi,  auklėtoja, pasipuošusi didele skara ir skrybėle, pašokdino kiekvieną vaiką, supažindino su gausiu Mugės stalu, kvietė apsižiūrėti prekių kainas, apgalvoti iš anksto, ko norėtų šiandien nusipirkti.
Ruošdamiesi mugei, vaikai daug diskutavo apie pinigus, žiūrėjo edukacinius filmukus apie mokesčius Kiškių mieste,  mokėsi  kultūringo apsipirkimo ir bendravimo. Pasigamino pinigines, krepšelius prekėm susidėti, papuošė savo piešiniais mugės prekystalį.
Prasidėjus pirkimui-pardavimui, net drąsiausi vaikai jautėsi kažkaip nejaukiai, pardavėjai vis žvalgėsi į auklėtoją, ar teisingai  suskaičiavo pinigėlius, o pirkėjai nedrąsiai rinkosi prekes, bijodami, ar pakaks pinigų. Pamatę, kad susimokėjus pinigėlių liko, vaikai vėl stojosi į eilės galą, kad galėtų dar nusipirkti norimų skanumynų. Bet palaipsniui įtampa atslūgo ir su dideliu susidomėjimu vaikai pasinėrė į prekybinį vajų.
Ištuštėjus prekėms mugėje, visi susėdo prie stalų, apžiūrėjo kiek ir ko nusipirko, skanavo, vaišinosi ir aptarinėjo mugės įspūdžius, klausinėjo, ar tikrai viską, ką nusipirkome galime neštis namo.
Šioje gražioje akcijoje vaikai, patys to nejausdami, ugdėsi  verslumo įgūdžius, įtvirtino savo skaičiavimo žinias, susipažino su pinigais ir jų verte. Tai buvo mums, penkiamečiams, nauja, bet naudinga ir įdomi praktika.

Mokytoja (auklėtoja) metodininkė, dirbanti pagal ikimokyklinio ugdymo programą Laima Galdikienė