Valstybiniai projektai

Išvyka į pienininkystės ūkį

Rugsėjo 20 dienos rytą „Vyturėlių“ grupės vaikai, linksmai nusiteikę ir nešini duonos riekelėmis išvyko į Irenos Lekstutienės pienininkystės ūkį, Mikulčių kaime. Kelionę pasirinkome pagal Šviečiamosios gyvulininkystės programą, ne mūsų tikslas buvo kuo daugiau sužinoti apie naminius gyvulius. Ten mus pasitiko pati ūkio šeimininkė, kuri papasakojo apie ūkyje auginamus gyvulius, jų veisles, kuom jie maitinami ir nuvedė mus prie aptvaro, kuriame ganėsi veršiukai. Ūkininkės padedami vaikučiai jų suskaičiavo 21.  Veršelius pavaišinome atsivežta duona.
Apžiūrėję veršelius keliavome prie kito aptvaro, kuriame ganėsi 48 karvės, įvairių spalvų. Ten vaikučiai sužinojo, kad ruda karvė vadinama – žala, juoda su baltais – juodmargė. Karvutes, nors ir nedrąsiai, tačiau vaikučiai taip pat vaišino duonele. Ūkininkė papasakojo kam reikalingos žmogui karvutės, kur dedamas pienas. Vaikučių klausė kokius žino pieno produktus, kokia jų nauda žmogaus sveikatai, ar juos mėgsta.
Šiame (I. Lekstutienės) ūkyje sutikome ir besiganančių vištų būrelį, kurių suskaičiavome 13, o ir pentinuotas gaidys mus pasitiko ir džiugino skardžia savo giesmele. Vaikučiai vardino kokių spalvų plunksnelių turi vištos. Aiškinosi kam jos reikalingos žmogui.
Mes ūkininkei pasakėme, kad dalyvaujame Šviečiamosios gyvulininkystės programoje ir papasakojome kokių naminių gyvulėlių mes ieškome, tai ūkininkė mums parodė ir triušiukus. Vaikai triušius glostė, maitino ir džiaugėsi jais.
Pas ūkininkę, kieme, taip pat netrūko įvairių dirbtinių naminių gyvuliu, prie kurių vaikučiai pozavo be jokios baimės, džiaugėsi jais, lietė juos, nešiojosi glėbyje ir glaudė prie savęs.
Visą kelionę vainikavo iš ūkininkės dovanų gautas sūris, kuriuo grįžę į darželį, vaikai vaišinosi ir dalinosi kelionės įspūdžiais.
Kelionė vaikams suteikė džiaugsmo, įdomių akimirkų, patirtų emocijų ir naujų žinių apie naminius gyvulius.

 

Mokytoja (auklėtoja) Silvija Lazdauskienė