Naujienos

Kalbos savaitė darželyje „Kelionė į kalbos šalį“

Kaip jau įprasta, kiekvienais metais, balandžio mėnesį, darželyje vyksta kalbos savaitė. Šiemet, balandžio 12-16 d., šis edukacinis renginys vyko kiek kitaip – nuotoliniu būdu. Grupių auklėtojoms buvo nusiųstos nuotolinės rekomenduojamos veiklos.
Kiekviena savaitės diena turėjo tam tikrą savo užduotį ir tikslą. Pirmadienį vyko „Linksmo liežuvėlio ir miklių pirštukų mankštelė“. Vaikai ne tik mankštino liežuvėlius, bet ir žaidė pirštukų žaidimus.  Antradienį vaikučių laukė „Gudriųjų ausyčių diena“. Taip buvo lavinamas jų girdimasis suvokimas. Trečiadienis buvo paskelbtas „Akylų akyčių diena“. Vaikučiai lavino regimąjį suvokimą ir atliko šiai sričiai skirtas užduotis. Ketvirtadienis buvo dedikuojamas raidėms – „Draugystės diena su raidėmis“. Darželio vaikai klausėsi dainelių apie raides, piešė, kirpo, klijavo, spalvino ir kitaip margino savo pirmąsias vardo raideles. Visos vaikų sukurtos raidės  buvo demonstruojamos nuosavose raidžių alėjose. Jos ne tik papuošė, pagyvino darželio aplinką, bet kartu ir džiugino tėvelius bei aplinkinius. Penktadienį  didžiausias dėmesys buvo skiriamas rišliajai vaikų kalbai.  Užtat penktadienis buvo paskelbtas kaip „Šnekučių diena“.
Darželio logopedės, laikydamosios visų saugumo reikalavimų, vedė edukacines kalbos savaitei skirtas veiklas priešmokyklinio ugdymo grupėse. Priešmokyklinukai lavino girdimąjį suvokimą, stengėsi išgirsti ir atspėti daikto skleidžiamą garsą. Taip pat buvo lavinami jų analizės įgūdžiai –  mesdami žaidimo kauliuką vaikai turėjo sugalvoti po žodį iš iškritusios raidės. Paskutinė užduotis – šarados. Šiuo būdu buvo tobulinama vaikų rišlioji kalba.
Ši kalbos savaitė tik įrodo, kad edukacinės kalbinės užduotys ne tik teikia džiaugsmą, bet ir naudą mūsų mažiesiems. Dar labiau džiaugiamės, kad karantinas nesugadino jau tradicija tapusio šio renginio, o tik paskatino ieškoti naujų būdų kaip ugdyti vaikų kalbą.

Logopedė Ramunė Budrikienė