Naujienos

„Vaikai vaidina vaikams“

„Kažkur toli yra šalis – tokia graži, miela.

Tenai gyvena pasaka ir netgi ne viena…“

Prieš porą metų prasidėjusi nauja tradicija – organizuoti Skuodo vaikų lopšelyje-darželyje rajoninę vaikiško teatro šventę „Vaikai vaidina vaikams“, įgavo pagreitį.
Kovo 26 -tąją, pasitinkant Tarptautinę Teatro dieną,  visiškai nauju formatu, pakoreguotu pasaulinės COVID-19 pandemijos, zoom platformoje, darželyje įvyko virtuali rajoninė vaikiško teatro šventė. Naujos šventės organizavimo sąlygos, nesutrukdė smagios pramogos nei vaikams, nei pedagogams, tik dar labiau sutelkė, kiek kitaip išdėliojo prioritetus.
Šiemet vaikų spektakliai buvo filmuojami, pasirodymo laikas buvo sumažintas iki minimumo 5-8 minučių, todėl šventėje galėjo dalyvauti daugiau kolektyvų. Džiugu, jog į kvietimą dalyvauti vaikiško teatro šventėje, atsiliepė visų rajono darželių kolektyvai: sulaukėme spektaklių iš Mosėdžio, Ylakių, Barstyčių vaikų lopšelių-darželių, abiejų Skuodo vaikų lopšelio-darželio korpusų.
Šventės vedančiosios: Kakė Makė (mokytoja  Laima) ir Pepė  (mokytoja Jovita) praktiškai „netilpo“ kompiuterio ekrane, nes viena per kitą norėjo pademonstruoti savo išmonę ir meilę teatrui. Galop, pasitelkė darželio vaikų mintis, kad išsiaiškinti, kas tai teatras – vaikų atsakymai nustebino, net visko mačiusias pedagoges.
O virtualią kelionę po Skuodo rajono ikimokyklines įstaigas, Kakė Makė ir Pepė surengė, tik pasitelkusios rajono žemėlapį, nes labai jau platus teatrinių pasirodymų maršrutas laukė.
Nuotoliniu būdu apsilankėme Mosėdžio lopšelyje-darželyje, pas pedagoges A. Leilioniene ir V. Pajarskiene, čia vaikučiai parodė spektaklį „Vilkas ir septyni ožiukai“; taip pat Ylakių lopšelyje-darželyje, pažiūrėjome spektaklį „Ropė“ (mokytoja V. Gerikienė.). Šiemet prie projekto prisijungė ir Barstyčių pagrindinės mokyklos ikimokyklinio ugdymo grupės „Boružiukai“ vaikučiai ir mokytoja D. Dabravalskienė, jie suvaidino ukrainiečių pasaką „Pirštinė“. Skuodo vaikų lopšelio-darželio „Liepaitės“ korpuso pedagogės E. Šimkienė ir I. Lekstutienė pradžiugino mus vaidinimu  „Petriukas vabalų šalyje“ (pagal D. Dubinienės pasaką). Visiškai naują vaidybos žanrą šį kartą pademonstravo Skuodo vaikų lopšelio-darželio mokytoja L. Untulienė, jos auklėtiniai visus sužavėjo vaidinimu „Esu svarbus toks, koks esu“ ir sprendė svarbias, vaikams sunkiai įkandamas gyvenimo tiesas.
Šiųmetis šventės organizatorių- „Pelėdžiukų“ ir „Zuikučių“ bendras kūrybinis projektas, atsiskleidė visiškai naujomis spalvomis. Buvo pastatytas šešėlinio teatro spektaklis „Nakties stebuklai“ ( pasakos autorius – mokytoja Aurelija). Išgirdus žodį „šešėlis“, asocijuojasi balta ir juoda spalvos, mūsų spektaklis sužibo visom vaivorykštės spalvom. Pasitelkus naujausias technologijas, spalvotų šviesų efektus, užburiančios muzikos garsus ir mažųjų artistų vaidybinį žaismą, suvirpinome stebuklingąją teatro dvasią ir išgavome didžiausią emociją. Į spektaklio kūrybinį procesą, daug darbo ir jėgų įdėjo mokytojos: A. Vaškienė, L. Galdikienė, J. Liaučienė, L. Gruzincevienė, muzikos mokytojos A. Alonderienė ir D. Mockienė, techninius klausimus padėjo išspręsti R. Pilibaitienė, Ž. Jazbutienė, T. Kinčius.
Šventės moderatorė, Skuodo lopšelio-darželio direktorė A. Pitrėnienė, dėkodama šventės dalyviams už nepakartojamas akimirkas, įvardijo didelę vaikiško teatro galią ir naudą, ir džiaugėsi, kad tokie renginiai padės vaikams augti kūrybingais, nuoširdžiais, vertybių turinčiais žmonėmis.

                                             Mokytoja (auklėtoja) metodininkė Laima Galdikienė
2021 m.