Naujienos

Kalbos savaitė

,,Kalba – tai miestas, kurio statybai kiekvienas žmogus, gyvendamas Žemėje atsineša savo akmenį. Nuo pat mažens turime skatinti ir pačius mažiausius Žemės gyventojus atsinešti bent po mažytį akmenėlį į kalbos miesto statybą. Vaiko kalba – ypatinga, tai raktas į jį supantį pasaulį“   (R. V. Emersonas).
Balandžio 1 – 5 dienomis Skuodo vaikų lopšelyje-darželyje buvo vykdomas kūrybinis projektas “Kalbos savaitė”, kurį parengė ir vykdė logopedė metodininkė Rita Pilibaitienė.
Pirmadienio rytas prasidėjo linksma artikuliacine mankštele “Peliukas Dantukas”, į kurią buvo pakviesti visi darželio vaikai. Taip pat pirmadienį buvo paskelbti “Gražiausio lietuviško žodžio – 2019” rinkimai darželyje. Gražiausią lietuvišką žodį siūlė visa darželio bendruomenė: vaikučiai, tėveliai ir pedagogai.
Antradienį grupėse vyko integruota veikla “Skaitanti grupė”. Kiekvienas vaikas atsinešė savo pačią mėgstamiausią ir mylimiausią knygutę, ją pristatė savo draugams, grupėse buvo padarytos vaikų atsineštų knygų parodėlės.
Trečiadienį įvairios kalbinės veiklos vyko “Liepaitės” korpuse. Auklėtojoms buvo pristatytas logopedės parengtas lankstinukas “Linksmoji artikuliacinė mankšta”. Logopedė Rita Pilibaitienė suorganizavo ir skaitė paskaitą tėvams “Kalbos ugdymo galimybės namuose”. Į paskaitą susirinko gausus būrys tėvelių. Išklausę paskaitą, uždavė nemažai klausimų, po paskaitos, logopedė teikė individualias konsultacijas tėvams.
Ketvirtadienį visi priešmokyklinių grupių vaikai buvo pakviesti į pirmąkart darželyje organizuojamą “Dėlionių statymo čempionatą”. Burtų keliu vaikai susiskirstė į komandas ir draugiškai statė dėliones. Veikla vaikams labai patiko, patyrė daug džiugių emocijų,  išbandė savo kantrybę, pastabumą ir gebėjimą dirbti komandoje.
Penktadienį įvyko šventinis rytmetys “Gražiausias lietuviškas žodis – 2019”. Rytmečio vedantysis “Karalius Žodynas” (logopedė R. Pilibaitienė) pakvietė kiekvienos grupės vaikučius paskelbti, kokį lietuvišką žodį nominavo kaip patį gražiausią. Buvo paskelbti tokie žodžiai kaip LIETUVA, ŠEIMA, MEILĖ, AČIŪ, bet visų gražiausiu buvo pripažintas žodis – MAMA.
Per visą savaitę vykdomo projekto veiklas, vaikai patyrė daug teigiamų emocijų, ugdėsi kūrybiškumas, kalbiniai gebėjimai, meilė gimtajai kalbai ir lietuviškam žodžiui.

                                                                                                            Logopedė metodininkė Rita Pilibaitienė