Naujienos

„Keliaujančio teatro“ projektas subūrė regiono vaikučius kūrybinėms veikloms

Skuodo vaikų lopšelis-darželis turi gilias teatrinės veiklos tradicijas. Ankstesniais metais vyko renginiai „Vaikai vaidina vaikams“, kur susitikdavo rajono darželių artistai. Pastaruosius keletą metų renginys išaugo į regioninį ir respublikinį, bet vykdavo nuotoliniu būdu, kai vaikai galėjo vieni kitų spektaklius matyti nufilmuotus.
Šiais metais vykdėme projektą „Keliaujantis teatras“. Tai nėra visiška naujovė, vaikai su teatru ir anksčiau keliaudavo po rajono ugdymo įstaigas, bet pati sąvoka panaudota pirmą kartą.
Į „Keliaujančio teatro“ projektą kvietėme įsitraukti regiono ikimokyklines įstaigas. Labai smagu, kad projekte panoro dalyvauti 8 darželiai, kurie pristatė 9 spektaklius.
Pirmieji spektakliai – premjeros – vyko savo įstaigose, o vėliau prasidėjo smagios, žaismingos kelionės. Mažieji artistai vyko į Skuodo vaikų lopšelį-darželį, Ylakių lopšelį-darželį ir Mosėdžio lopšelį-darželį, kur rodė savo spektaklius ir stebėjo ką sukūrė draugai. Kiekvienas darželis turėjo bent po vieną galimybę vykti į svečius ir pristatyti savo vaidinimą. Prasidėjo teatrų kelionė…
Projekte dalyvavo 122 vaikai, jiems talkino 28 mokytojai. Džiugino spektaklių įvairovė – Mažeikių rajono Sedos lopšelio-darželio „Jurginėlis“, Skuodo vaikų lopšelio-darželio „Liepaitės“ korpuso vaikučiai savo spektakliuose pirmenybę teikė judesio plastikai, šokio raiškai, Skuodo vaikų lopšelio-darželio „Saulutės“ korpuso ir Mažeikių rajono Viekšnių lopšelio-darželio „Liepaitė“ vaikučiai įsikūnijo į lėlių, kurias jiems sukūrė mokytojos, vaidmenis.
Kretingos rajono Salantų gimnazijos ikimokyklinio ugdymo skyriaus „Rasa“ vaikučiai pristatė pirštininių lėlių teatrą. Klaipėdos mokykla – darželis „Varpelis“, Kretingos lopšelio-darželio „Ąžuoliukas“, Ylakių lopšelio-darželio ir Mosėdžio lopšelio-darželio vaikų spektakliai – labiau tradiciniai, kur vertinama žodžio raiška, vaidyba.
Finalinis „Keliaujančio teatro“ renginys vyko Skuodo R. Granausko bibliotekoje.
Netradicinėje erdvėje rinkosi visi projekto dalyviai. Belaukiant draugų, su biblioteka supažindino bibliotekos Zuikis, kuris pamokė vaikus ir kaip elgtis bibliotekoje dera.
Ir pagaliau taip ilgai laukta Klaipėdos Lėlių teatro artistų edukacija, kurią dovanojo Skuodo vaikų lopšelio-darželio administracija. Kiek įspūdžių, kiek emocijų, kiek veiklos patirta! Vaikai kartu su edukatoriais ir vaidino, ir piešė, ir „nuotykių“ patyrė.
Po edukacijos vaikai turėjo galimybę vienas su kitu pabendrauti, pasidalinti įspūdžiais, susitikti su draugais, kuriuos įgijo keliaudami su teatru.
„Aš taip norėčiau ir kitą kartą pas jus atvažiuoti“ – kalbėjo mergaitė iš Viekšnių.
„Man 6 metai, aš rudenį eisiu į mokyklą ir nebegalėsiu vaidinti darželyje“ – berniuko refleksija.
Vaikų nuomonė yra puikiausias projekto apibendrinimas.
Patyriminė veikla keliaujant, vaidinant, bendraujant vaikams yra labai svarbi ir vertinga. Netradicinės erdvės suteikia naujų potyrių, susitikimai su bendraamžiais – skatina naujų draugysčių pradžią.

Mokytojos Laima Galdikienė, Jovita Liaučienė