Naujienos

Verslumo projektas „Žaidžiame mugę”

Skuodo vaikų lopšelio-darželio 5-6 metų ugdytiniai, padedami pedagogų, savo  grupėse įgyvendino verslumo projektus –  „Žaidžiame mugę”. Kaip ugdytiniams sekėsi prekiauti, pirkti, gaminti pinigus ir dar daugiau – pamatysite žemiau.

„SMALSUČIŲ” IR „GUDRUČIŲ” GRUPĖS

Vasario 28-osios rytas „Gudručių“ ir „Smalsučių“ grupėse prasidėjo triukšmingai. Nors paruošiamieji darbai mugei jau vyko ir vakar. Vaikai išsilankstė pinigines, susidėliojo į jas pinigus ir su nekantrumu laukė rytojaus. Ir taip lauktas rytas išaušo. Prieš pradedant rytmetį „Žaidžiame mugę“ priešmokyklinukai žiūrėjo edukacinį filmuką „Mokesčiai Kiškių miete“ ir jį aptarė.
„Smalsučių“ grupėje buvo paruoštas stalas su prekėmis ir užvirė prekyba. Vaikai rinkosi norimas prekes, sąžiningai skaičiavo pinigus, o šaunūs pardavėjai siūlė pirkti ir skaičiavo grąžą.
Nupirktos prekės nugulė „Gudručių“ grupėje įrengtoje kavinėje. Juk vaišintis kartu, taip smagu!

Mokytojos (auklėtojos), dirbančios pagal priešmokyklinio ugdymo programą, Rasa Butavičienė, Sada Kubilienė

„GILIUKŲ” IR „ŽVIRBLIUKŲ” GRUPĖS

,,Giliukų“ ir ,,Žvirbliukų“ grupių auklėtojos Jolanta Viskantienė ir Daiva Dirkstienė bei jų padėjėjos sujungė vaikus bendram projektui ,,Žaidžiame mugę“. Žiūrėdami skaidres,  vaikai  išklausė auklėtojų pasakojimų apie mugę, vėliau dalyvavo kūrybinėse dirbtuvėse kur  iš modulino ir sėklų kepė širdutę, paskui keliavo į žaidimų erdvę, o galiausiai sugrįžo pas pardavėją kur už pinigus(riešutus) įsigijo norimas prekes. Šventės aptarimui visi susėdo prie bendro vaišių stalo.

Mokytojos (auklėtojos), dirbančios pagal priešmokyklinio ugdymo programą, Daiva Dirkstienė, Jolanta Viskantienė

„DRUGELIŲ” GRUPĖ

,,Drugelių‘‘ grupės vaikai labai atsakingai ruošėsi mugei. Iš namų vaikai atsinešė pinigines, grupėje išsikirpo pinigus, padėjo paruošti priemones mugei.  Mugės metu vieni buvo pardavėjai, o kiti pirkėjai, vėliau susikeitė vietomis. Vaikams labai patiko pirkti, mokėti pinigus, atmesti grąžą. Prisipirkę įvairių sveikų skanėstų, vaikai susiruošė vaišių stalą ir skaniai suvalgė, o suvertus riestainius parsinešė namo, pavaišino  savo šeimos narius.

Mokytoja, dirbanti pagal ikimokyklinio ugdymo programą, Joana Alšauskienė

„BURATINŲ” GRUPĖ

Vasario 28 rytą, kai žiema skaičiuoja savo paskutines valandas, darželyje buvo vykdomas projektas ,,Žaidžiu mugę“. „Buratinų“ grupės ugdytiniai kartu su mokytoja Ina Lekstutiene, bei mokytojos padėjėja Vilma Bertiene  surengė tikrą ,,Kaziuko mugę“. Skambant kaimo kapelų muzikai buvo paskelbtas mugės atidarymas. Stalai buvo nukrauti įvairiais skanumynais ir vaisiais, o klientų eilė driekėsi per visą grupę. Kiekvienas pirkėjas turėjo savo piniginę su pinigėliais, mokėsi juos skaičiuoti, atsiskaitydami už prekes. Pardavėjams teko net pirštukus lenkti, kad suskaičiuotų pinigėlius ir grąžą. Laimingi pirkėjai dėjo savo prekes į atsineštus krepšelius, o vėliau visi laimingi sėdo prie bendro vaišių stalo.

Mokytoja, dirbanti pagal priešmokyklinio ugdymo programą, Ina Lekstutienė

„BORUŽĖLIŲ” GRUPĖ

Paskutinę žiemos dieną, vasario 28, 5 – 6 metų vaikų grupės ir mokytojos su padėjėjomis vykdė projektą ,,Žaidžiame mugę“. ,,Boružėlių“ priešmokyklinio ugdymo  grupės vaikai išsilankstė iš popieriaus pinigines, jas pasipuošė lietuvių tautiniais ornamentais, pasidalino dirbtinius pinigėlius. Prieš tai piešė ir galvojo savo pinigėlių pavadinimus, tai ir meilės, pavasario, jūros, Lietuvos, mamytės… pinigėliai. Pavadinimus lėmė vaikų fantazija. Mokytoja Sandra Liutkuvienė ir padėjėja Genovaitė Baužienė suruošė, vaikams padedant, mugę. Aplinką apipavidalino dirbiniais iš vytelių, mezginiais iš močiutės skrynios, bei džiovintomis varpomis, grupėje skambėjo armonikierių muzika. Vaikai prekiavo darželio nupirktais vaisiais, džiūvėsėliais, sausainukais, sultimis, žėlė… Vaikams labai patiko pirkti, parduoti, skaičiuoti pinigėlius. Prekybininkai buvo pasipuošę tautiniais motyvais- gintarais, mezginiais. Nusipirkę vaikai vaišinosi, valgė, skanavo. Tokiu būdu formuojami vaikų įgūdžiai skaičiuoti, bendrauti, puoselėti tautines tradicijas.

Mokytoja (dirbanti pagal priešmokyklinio ugdymo programą), Sandra Liutkuvienė

„BITUČIŲ” GRUPĖ

„Bitučių” grupės vaikai, auklėtoja ir padėjėja atsakingai ruošėsi mugei. Vaikai grupėje lankstė piniginės, jas puošė savo sugalvotais piešiniais, išsikirpo pinigus. Mugės metu ugdytiniai šoko ir dainavo. Po liaudiškų šokių ir dainų prasidėjo mugė. Vieni buvo pardavėjai, o kiti pirkėjai, vėliau susikeitė vietomis. Vaikams labai patiko pirkti, parduoti produktus, skaičiuoti pinigus. Prisipirkę įvairių skanėstų, vaikai susirinko į kavinukę „Biutę”  paskanauti nusipirktų skanėstų.
Mokytoja (auklėtoja), dirbanti pagal ikimokyklinio ugdymo programą Oresta Lekstutienė