Naujienos, Valstybiniai projektai

Projektas „Sveikas maistas man gardus – augsiu sveikas ir žvalus“

Sveikata – brangiausias mūsų turtas, todėl ja rūpintis reikia kiekvieną dieną, valgant sveiką, vitaminų turintį maistą. Sveika mityba lemia harmoningą vaikų augimą, fizinį ir protinį brendimą. Siekdami ugdyti vaikų sveikos mitybos supratimą ir taikymą, gerinti valgymo kultūrą, š. m. balandžio mėnesį lopšelyje-darželyje organizavome projektą „Sveikas maistas man gardus – augsiu sveikas ir žvalus“. Jei vaikai mokosi gaminti maistą, sveikai valgyti ir reguliariai sportuoti, tuomet jie yra linkę tęsti tokią praktiką ir suaugę.
Projekto tikslasformuoti tinkamą vaikų požiūrį į mitybą, teisingus maitinimosi principus ir įgūdžius.
Projekto uždaviniai:

  1. Diskutuodami apie sveiką mitybą, vaikai įgis žinių apie maisto ir mitybos poveikį sveikatai.
  2. Kurdami sveiko maisto piramidę, vaikai sužinos, kuriuos maisto produktus sveika valgyti kasdien, o kurių reikėtų atsisakyti.
  3. Gamindami maistą, gerinsime valgymo kultūrą, supratimą apie maisto produktų įvairovę.
  4. Įtraukti tėvus į sveikos gyvensenos projekto veiklą.

Projekte dalyvavo 4 lopšelio-darželio grupės: „Kiškučių“ gr. –  mokytoja (auklėtoja) Renata Zajevienė, „Buratinų“ gr. – mokytoja (auklėtoja) Ina Lekstutienė, „Pelėdžiukų“ gr. – mokytoja (auklėtoja) Laima Galdikienė, „Skruzdėliukų“ gr. – mokytoja (auklėtoja) Diana Prialgauskienė.
Džiugu, kad vaikai kartu su mokytojomis (auklėtojomis) noriai įsitraukė į šį projektą. Vaikai aktyvai dalyvavo veiklose, atliko užduotis, labiausiai patiko patiems gaminti ir, žinoma, ragauti. Mūsų įstaiga vykdo maitinimą pagal sveikos mitybos rekomendacijas, alergiškiems vaikams yra paruošti pritaikyti valgiaraščiai, pagal kuriuos kiekvienam vaikui atskirai ruošiamas maistas.

Visada ieškome būdų, kaip padėti formuoti teigiamą požiūrį į sveiką maistą. Stengiamės suteikti vaikams žinių, atkreipiame dėmesį į tai, ką valgome, kodėl maistas yra svarbus mūsų organizmui. Tikime, kad dirbdami darniai, įtraukdami ir tėvelius, galime pasiekti esminių vaikų mitybos pokyčių. Sveikos mitybos ugdymo procesas orientuotas į vertybes, kurios vaikui augant plečiasi, tobulėja, tampa įpročiu, o vėliai – socialine norma. Ir toliau ugdysime vaikų sveikos mitybos įpročius ir kartu su savo bendruomene rūpinsimės savo bei vienas kito sveikata.

Direktoriaus pavaduotoja ugdymui Genovaitė Savickienė

„Pelėdžiukų“ grupės vaikučių kelionė į maisto šalį prasidėjo nuo supažindinimo su sveikatai palankia mityba. Pasidžiaugėme su vaikais, kad valgo reguliariai, valgydami sėdi prie švaraus stalo. Prisiminėme, kad labai svarbu mėgautis maistu ir nepamiršti sukramtyti jo taip gerai, kad pasisavintų organizmas visus vitaminus.
Žiūrėdami skaidres ir mokomuosius filmukus (“Meškiuko Ledučio pasaka”; “Sveikos mitybos lėkštė”; “Sveika mityba vaikams”), vaikai praplėtė žinias, kokie maisto produktai palankūs mūsų sveikatai.
Teisingai pasirinkti maisto produktų grupes ir jų kiekį padėjo maisto pasirinkimo piramidė. Pažiūrėję edukacinį filmuką “Sveikos mitybos piramidė” vaikai, iš grupėje turimų maisto produktų muliažų, dėliojo maisto pasirinkimo piramidę. Darbas buvo nelengvas, todėl reikėjo atsipūsti ir pasportuoti. Gerai pasimankštinę vėl kibo į darbą. Spėliojo, ragavo įvairius žalumynus, daržoves, vaisius.
Labiausiai mūsų vaikučiams patiko patiems gaminti ir, žinoma, ragauti. Grupėje išbandėme ir vaisių vėrinukų ruošimą ir saldžiąją vaisių mandalos dėlionę, bet labiausiai emocijų suteikė “kulinarinis šedevras” – “Obuolių rožytės. Visą gaminimo eigą peržiūrėję, filmuotoje medžiagoje, kibome į darbus. Vaikams teko ir tešlą kočioti, ir tepti uogienę, ir pjaustyti obuoliukus ir vynioti juos į tešlą. Bet rezultatas pranoko lūkesčius. Visi liko patenkinti, ne tik patys valgė, bet ir nešėsi namo, pavaišinti mamas.
Į projektą įsijungė ir grupės vaikų tėveliai: Gabrielės, Karolinos ir Matėjos mamos  namuose su vaikais gamino sveikus patiekalus. Savo gardžių patiekalų nuotraukomis pasidalino su auklėtojomis. Tikime, kad dirbdami darniai, įtraukdami ir tėvelius, galime pasiekti esminių vaikų mitybos pokyčių.
Sveikos mitybos procesas, orientuotas į vertybes, kurios vaikui augant plečiasi, tobulėja, tampa įpročiu. Šis projektas – tai didelis postūmis link šio tikslo.

 Mokytoja ( auklėtoja), metodininkė, dirbanti pagal ikimokyklinio ugdymo programą Laima Galdikienė

Visą 2021 m. balandžio mėnesį su priešmokyklinio ugdymo ,,Buratinų“ grupės vaikais dalyvavome sveikos mitybos projekte ,,Sveikas maistas man gardus – augsiu sveikas ir žvalus. Šiuo gyvenimo tarpsniu yra ypač daug pagundų maitintis nesveiku, greitai paruošiamu maistu.
Savo projekto kelionę pradėjome nuo labai įdomaus ir naudingo filmuko „Meškučio Ledučio pasaka“. Vaikai labai susikaupę klausėsi, ko gi ten pykosi įvairūs produktai. Sužinoję daug naudingos informacijos apie naudingus produktus, aptarėme filmuką.
Buvo užduotis pagaminti ir išanalizuoti maisto piramidę. Nieko nelaukę ant virtuvėlės durų esančią maisto piramidę ėmėme analizuoti. Aptarėme, kurie produktai mums labai reikalingi, o kurių reikėtų vartoti saikingai arba tiesiog atsisakyti. Nepamiršome ir vandens – jis mūsų organizmui labai labai reikalingas! „Nieko nelaukusi auklėtoja čiupo didelį popieriaus lapą ir nubraižė piramidę. Tuo tarpu ,,Buratinų“ grupės vaikučiai jau skleidė senus prekybos centrų katalogus, ieškodami įvairiausių vaisių ir daržovių, mėsos, žuvies ir kitokių nuotraukėlių, kurias kirpo ir klijavo į piramidę. Visi pasidžiaugėme savo padarytu darbeliu!
Kita užduotėlė buvo pagaminti netik sveikuolišką patiekalą grupėje su vaikučiais, bet ir į projektą įtraukti kuo daugiau tėvelių. Grupėje su vaikučiais kepėme varške įdarytus obuolius. Vaikai noriai dalyvavo gamybos procese: patys skaptavo obuolius, pasiruošė įdarą bei paruošė kepimui. Nekantriai grupėje laukė galutinio rezultato. Laimingi vaikai susėdę prie staliukų skanavo savo patiekalą. Namuose taip pat noriai su tėveliais gamino salotas, plakė uogų kokteilius, gamino sveikuoliškus desertus. Nepatingėjo vaikučiai ir pripiešė labai gražių piešinių. O juose sveikuoliškas patiekalas – troškinys su daržovėmis ir mėsyte.
Taigi valgykime sveikai ir būkime žvalūs!

Mokytoja (auklėtoja), dirbanti pagal ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas I. Lekstutienė

Projekto tikslai buvo formuoti tinkamą vaikų požiūrį į mitybą, teisingo maitinimosi principus ir įgūdžius, skatinti vaikus valgyti kuo daugiau daržovių ir prisiminti, kad vanduo yra vienas iš pagrindinių elementų mūsų organizmui. Vaikučiai labai noriai ir su dideliu entuziazmu įsitraukė į projektą. Stengėmės kasdien  nors trumpai pakalbėti apie sveiką mityba, kaip ją įsivaizduoja patys vaikai. Kūrėme „Skruzdėliukų” grupės sveikos mitybos piramidę, aptarėme, kodėl, būtent, vienoks maistas yra sveikas, o kitoks ne. Taip pat, aptarėme kokią naudą ar žalą mūsų organizmui teikia tam tikri maisto produktai.
Vaikai kūrėsi savo sveiko maisto lėkštutes ir pasidarė kiekvienas atskirai po sveiko maisto piramidę. Vaikučiai pamynė mitą, kad sveikas maistas yra be skonio ir neskanus. Tėveliai, taip pat, labai noriai įsitraukė į projektą, kartu gamino su vaikučiais ir siuntė nuotraukas. Projekto pabaigoje pasikartojome jau išmoktas sveikos mitybos taisykles, išsianalizavome video filmuką apie sveiką mitybą ir pritaikydami viską , ką išmokome grupėje gaminome „sveikuoliškus” sausainius, vaikučiai smagiai ir atidžiai analizavo ką galima dėti ir ko negalima. Vėliau visi su pasimėgavimu džiaugėsi rezultatais. Projektas buvo labai sėkmingas ir naudingas, įgytas žinias vaikučiai pritaikys ateityje.

Mokytoja (auklėtoja), dirbanti pagal ikimokyklinio ugdymo programą Diana Prialgauskienė

Visą balandžio mėnesį „Kiškučių“ grupės vaikai dalyvavo projekte „Sveikas maistas man gardus – augsiu sveikas ir žvalus“. Projekto tikslas – formuoti tinkamą vaikų požiūrį į mitybą, teisingus maitinimosi principus ir įgūdžius.
Balandžio 6 d. su vaikais analizavome sveiko maisto piramidę. Aiškinomės ar mes valgome sveikai, o gal būt mes valgome visiškai nesveiką maistą. Išanalizavę sveiko maisto piramidę, nusprendėme pasidaryti patys savo piramidę, kurią pasikabinome ant sienos. O, kad žinios būtų geriau įtvirtintos, pasižiūrėjome informacinį video „Meškučio Ledučio pasaka“.
Balandžio 14 d kepėme skanų ir sveikuolišką morkų pyragą. Vaikai patys dalyvavo gamyboje: kūlė kiaušinius, dėjo medų, bėrė avižinius miltus, maišė produktus, nešė pyragą iškepti į darželio virtuvę. Pyragas išėjo ne tik puikus, bet ir be galo skanus. Vaikai su didžiuliu nekantrumu laukė, kada galės jį paragauti. Po skanių vaišių vaikai visą pyrago gaminimo procesą pavaizdavo popieriaus lapuose.
Privalu pasidžiaugti, kad prie šio projekto prisijungė ir kai kurie  ,,Kiškučių“ grupės tėveliai. Kartu su vaikais namuose jie gamino mūsų organizmui naudingą maistą: sveikuoliškus kokteilius, salotas, varškės apkepus ir kt.
Pradėti gyventi sveikai – niekada nevėlu. Tad šis puikus projektas „Kiškučių“ grupės vaikams bei jų tėveliams buvo  ne tik įdomus, bet ir labai naudingas.

 Mokytoja (auklėtoja), dirbanti pagal ikimokyklinio ugdymo programą Renata Zajevienė