Naujienos

Projektas „Žaidžiame mugę”

Skuodo vaikų lopšelio-darželio 5-6 metų ugdytiniai, padedami pedagogų, savo  grupėse įgyvendino verslumo projektus –  „Žaidžiame mugę”. Kaip ugdytiniams sekėsi prekiauti, pirkti, gaminti pinigus ir dar daugiau – pamatysite žemiau.

„Boružėlių” grupė

„Boružėlių grupės“ vaikai, mokytoja (auklėtoja) ir auklėtojos padėjėja surengėme prekių, paslaugų parodą, kurią pavadinome „Žaidžiame mugę“. Ryte pasidekoravome gražų, šventiškai atrodantį stalą, ant kurio gražiai sudėjome turimas skanias gėrybes. Turėjome mokytojos (auklėtojos) pagamintų pinigėlių, tad panaudojome juos, įsigyjant norimą prekę bei atnaujinant ir gilinant žinias skaičiuojant. Traukėme burtų lapelius, iš kurių sužinojome, kurią mugės „rolę“ turėsime. Vieni iš vaikų vaidino pirkėjus, kiti pardavėjus, o paskui sėkmingai apsimainė vaidmenimis. Grupės vaikai buvo mokomi mokytojos (auklėtojos), kaip gražiai paklausti, kaip gražiai pateikti prekę, kaip skaičiuoti, kaip elgtis atėjus kažko nusipirkti. Esant tokiai šventiškai nuotaikai klausėmės ir šventiškos tematinės muzikos „country“ stiliumi. Vaikams šis žaidimas ir pramoga labai patiko. Po mugės ir jau įsigijus norimas prekes, surengėme puotą, kurioje vaikai skanavo savo įsigytas prekes.

Mokytoja (auklėtoja) Aurelija Jonikaitė

„Buratinų” grupė

Prašurmuliavo mugė ir ,,Buratinų ” grupėje. Burtų keliu buvo išrinkti pardavėjai. Priešmokyklinukai puikiai skaičiavo pinigėlius. Kiekvienas turėjo savo piniginėlę su monetomis. Skambant liaudiškai muzikai, vyko puiki prekyba. Po to visi draugiškai pasivaišino.

Mokytoja (auklėtoja) Ina Lekstutienė

„Giliukų” grupė

,,Giliukų“ grupės vaikučiai į Kaziuko turgų atvyko kiekvienas apsirengęs savo sugalvotu personažu. Juos pasitiko Kaziukas ir Kazytė, kurie vaikučius pakvietė linksmam liaudiškam žaidimui, o vėliau pasiūlė nusipirkti ir prekių iš jų suruošto turgaus. Vaikučiai prekes pirko buvusiais piniginio vieneto lito – cento monetomis. Pardavėjų ir pirkėjų veiksmus stebėjo skrybeliuota  dama. Visi liko linksmi ir patenkinti savo pirkiniais.

Mokytojos (auklėtojos) Jolanta Viskantienė ir Rasa Butavičienė

„Skruzdėliukų” grupė

Kaip jau žinome šiandien įvyko projektas žaidžiame mugę. „Skruzdėliukų” grupėje jis praėjo labai sklandžiai ir šauniai. Vaikučiai jau visą savaitę ruošėsi šiai dienai: pinigines lankstė ir spalvino, rankų darbo pirkinių krepšiukus puošė, pinigėlius patys išsikirpo. Ir šiandien viską panaudojo. Vaikai labai noriai pasidalino vaidmenimis (pirkėjas, pardavėjas), labai greitai perprato kokios pareigos yra kiekvieno. Suprato, kad ne tik pardavėjo darbas skaičiuoti pinigėlius tvarkytis prekes yra sudėtingas, bet ir pirkėjo, kai reikia planuoti savo išlaidas. Vaikai kruopščiai atsirinkinėjo ką nori pirkti ir kiek gali nusipirkti. Stengėsi į pirkinių krepšelį įsidėti ir po daržovę ar po vaisių. Šis projektas buvo tikrai naudingas vaikams, kad suprastų, bent jau kažkiek kaip vyksta prekyba. Vaikai atsikleidė ne tik verslumo ar matematinius, bet ir aktorinius, komunikavimo, bendravimo įgūdžius.
Net pasibaigus mugei vaikai toliau žaidė, tik dabar jau prekiavo grupės žaislais.

Mokytoja (auklėtoja) Diana Prialgauskienė

„Kiškučių” grupė

Š.  m.  vasario 24 d. „ Kiškučių“ grupėje su vaikais žaidėme mugę. Ši diena vaikams buvo ypatinga, nes jie turėjo galimybę pabūti pardavėjais ir pirkėjais. Šioje gražioje akcijoje vaikai išugdė verslumo įgūdžius, įtvirtino savo skaičiavimo žinias, susipažino su pinigais ir jų verte. Tuo pačiu sužinojo daugiau apie ekologiškus ir sveikus produktus, išmoko apsipirkti neišleisdami visų pinigų, nes pirko tik būtiniausius produktus.

Mokytoja (auklėtoja) Renata Zajevienė

„Žvirbliukų” grupė

 „Žvirbliukų“ grupės vaikai turėjo labai gražų, įdomų laiką, žaisdami „Kaziuko mugę“. Nuo ryto diskutavome, kas tai yra mugė. Sužinoję, apžiūrėjome rankdarbių parodą – medinius šaukštus, molines puodynes, pintines… Klausydami liaudiškos muzikos, patraukėme į mugę. Pasiėmę „maišelį pinigų“ – mūsų pinigai buvo 3 dideli graikiški ir daugiau pistacijos riešutai. Apžiūrėję gausybę skanumynų, vaikai už 2 didelius riešutus „nusipirko“ sausainių rinkinuką, už 5 mažus riešutus – riestainių vėrinėlį, už 3 mažus riešutus – sulčių stiklinaitę… Vaikai šauniai skaičiavo „pinigus“, užsimokėję ir įsigiję daug skanumynų, sėdo prie vaišių stalo. Buvo labai šaunu.

Mokytoja (auklėtoja) Daiva Dirkstienė

„Smalsučių” ir „Gudručių” grupės

Paruošiamieji darbai projekto „Žaidžiame mugę“ įgyvendinimui „Smalsučių“ ir „Gudručių“ grupėse vyko visą savaitę. Vaikai išsikirpo pinigėlius (1 €, 2 €, 5€), išsilankstė pinigines ir jas pasipuošė. Mugės pasipuošimui iš popieriaus „kepė“ keksiukus, riestainius.
Ruošos ir veiklos nuo pat ryto netrūko ir mugės dieną. Reikėjo pasiruošti vietą prekybai, pažymėti saugaus atstumo ribas, išdėlioti prekes ir įsirengti kavinukę.
Pirmiausia pirkėjus viliojo gražiai įpakuoti saldumynai: sausainukai, trapučiai, javainukai. Prekybininkai pasistengė įsiūlyti pirkėjams ir sveiką maistą: sūrio lazdeles, tarkuotas morkytes, bananus ir obuolius. Vaikams labai patiko skaičiuoti pinigėlius, būti pirkėjais, pardavėjais.
Visos nupirktos prekės keliavo ant bendro stalo. Juk taip smagu kartu pasėdėti pačių įrengtoje kavinėje ir vaišintis pirktomis vaišėmis.

 Mokytojos (auklėtojos) Sada Kubilienė, Rasa Butavičienė ir Vida Bružienė

„Varpelių” grupė

„Varpelių“ gr. vaikučiai atsakingai, kruopščiai ruošėsi projektui „Žaidžiame mugę”. Ne tik puikiais, savo rankelėm iškirptais ir dailiai nuspalvintais gaminiais mugei, puošė REKLAMINĮ stendą, bet su džiaugsmu atliko pavestus darbelius, už kuriuos visą savaitę, kaupė, taupė „pinigėlius“ mugei. Šiandien, kai visi paruošiamieji darbeliai buvo baigti, prasidėjo pats smagumėlis, buvo skelbiamas MUGĖS atidarymas. Tad, skambant liaudiškai muzikai, kaip pridera mugės atmosferai, šurmuliavimas ir gera nuotaika užkrėtė visus. Šventės metu vaikai įsitikino, kad nėra lengva išsirinkti iš tokios gausios prekių pasiūlos norimo skanėsto, visi viliojo, bet įsigyti buvo galima tik už tiek, kiek pinigėlių turi. Su mielu noru vaikai išleido visus turėtus „pinigėlius“, nes jie tam ir buvo susitaupę. Kiekvienas rado sau ką nusipirkti. Pirkėjai ir prekiautojai liko patenkinti ir su savo pirkiniais draugiškai susėdę prie bendro stalo ragavo pirktus skanumynus. Tad grupėje dar ilgai sklandė šventiška nuotaika.

Mokytoja (auklėtoja) Lina Untulienė