Naujienos

Kalbos savaitė darželyje

Vasario 24 – 28 dienomis darželyje vyko Kalbos savaitė, skirta Lietuvių kalbos dienai paminėti. Jau penktus metus, Valstybinė kalbos inspekcija inicijuoja įvairiose įstaigose ir kuo įdomiau paminėti Lietuvių kalbos dieną, puoselėjant gimtąją lietuvių kalbą.
Šiais metai prie šios iniciatyvos prisijungė ir Skuodo vaikų lopšelis-darželis. Buvo įgyvendinamas edukacinis projektas „Žodis, kalba ir knyga – visada greta“, kurį parengė logopedė metodininkė Rita Pilibaitienė. Papildomos veiklos buvo sėkmingai  integruojamos į ugdymo procesą.
Visą savaitę buvo paskelbta akcija „100 lietuviškų pasakų“. Pasakas skaitė auklėtojos, mamytės, močiutės. Džiugu, kad į veiklas „Vaikams skaito tėveliai ir seneliai“ su malonumu įsitraukė nemažai mamyčių ir močiučių. Jos surado laisvo laiko ir vienos po pietų, kitos prieš vaikučių miegelį skaitė ar sekė pasakas. Patys mažiausieji lietuvių pasakas inscenizavo, kai kuriose grupėse apsilankė Kakė Makė (auklėtoja Vaida Bernotienė), kuri skaitė vaikams „Kakės Makės“ knygutes.  Antradienį darželyje sulaukėme svečių iš Skuodo Bartuvos progimnazijos. Pradinių klasių moksleiviai ir jų mokytojos lankėsi 5 – 6 metų amžiaus vaikų grupėse ir skaitė įvairius kūrinėlius.
Ketvirtadienį  grupėse buvo atidarytos „Knygučių ligoninės“, vaikai „gydė“ suplyšusias ar netvarkingas knygutes, o auklėtojos skatino vaikučius mylėti, saugoti ir tausoti knygas. Kiekvienoje grupėje buvo suorganizuoti atsineštų vaikų mylimiausių knygučių pristatymai ir parodos.
Vaikams labai patiko veikla „Mano vardo pirma raidė – karalienė“. Raidelės buvo išpuoštos, išmargintos ir padabintos įvairiais raštais ir piešiniais. O tėveliai turėjo užduotį, parašyti savo vaiko vardo kilmę ir reikšmę. Vaikučiams tai buvo naujiena ir be galo įdomi patirtis, kad jų vardai yra ypatingi ir turi savo reikšmę.
Tris dienas darželyje vyko gražiausio lietuviško žodžio rinkimai, į kuriuos įsitraukė visa darželio bendruomenė.  Penktadienį abiejuose darželio korpusuose vyko „Gražiausias lietuviškas žodis – 2020“ šventiniai rytmečiai. „Saulutės“ korpuse šventinį rytmetį organizavo ir pravedė logopedė Rita Pilibaitienė. Karalius Žodynas sukvietė visus vaikus paskelbti savo grupėse išrinktą patį gražiausią žodį. Praėjusiais metais buvo nominuotas žodis MAMA, šiais metais, gražiausiu žodžiu buvo paskelbtas žodis MEILĖ. Visi salėje šėlo žaidimų sūkuryje, raidžių karalienių parade ir diskotekoje.
Visose Kalbos savaitės organizuotose veiklose ir renginiuose vaikai patyrė daug teigiamų emocijų, ugdėsi kūrybiškumas, kalbiniai gebėjimai, meilė knygai, gimtajai kalbai ir lietuviškam žodžiui.

 

 Logopedė metodininkė Rita Pilibaitienė