Naujienos

EKOLOGINIS PROJEKTAS „PAUKŠTELIAI – MŪSŲ DRAUGAI“

Šiemet žiema diena po dienos teikė mums nepakartojamo grožio vaizdų, ragino išbandyti, patirti, pažinti ir džiaugtis. Žiemos pramogos, tyrinėjimai, stebėjimai suteikė vaikams galimybę kaupti patirtį, pažinti gamtos ir gyvūnijos pasaulį.
Tačiau šalta ir speiguota žiema yra tikras išbandymas žiemoti pasilikusiems paukšteliams. Sniegas uždengia ir taip negausias maisto atsargas, o paspaudęs šaltukas jas dar tvirčiau užrakina ir padaro sunkiai pasiekiamas. Tokiu metu padėti jiems galime mes, todėl visa lopšelio-darželio bendruomenė tapo ekologinio projekto dalyviais „Paukšteliai – mūsų draugai.
Projekto tikslas – ugdyti ekologinės kultūros pradmenis formuojant teisingą vaiko požiūrį į gamtą, siekiant saugoti  ir globoti ją bei paukštelius.
Kiekvieno dalyvio laukė uždavinys – bendradarbiaujant kartu su tėveliais pagaminti paukščiams lesyklėles. Maitindami ir stebėdami paukštelius vaikai mokysis juos atpažinti ir kartu globoti.  Taip formuosime vaikų ekologinio ugdymo įpročius ir atsakingą požiūrį į gamtą.
Tėveliai kartu su vaikais gamino lesyklėles, kabino jas ant kieme augančių medžių šakų, pavėsinių, tvirtino ant lopšelio-darželio palangių.
O kokių jų tik nebūta: medinių, plastikinių, kartoninių ir kt. Greitai galėjome džiaugtis stulbinančiais rezultatais. Mažieji paukšteliai kaipmat pajuto rūpestį ir skrido vaišintis. Vaikams buvo tikras džiaugsmas ir malonumas matyti, kaip paukšteliai lesa jų pačių atneštą maistą. Taip dar labiau sustiprėjo vaikų ryšys su gamta ir meilė jai.
Ugdomojoje veikloje auklėtojos su vaikais, kol vyko projektas taip pat kalbėjo apie paukštelius. Vaikai darė įvairius kūrybinius darbelius apie sparnuočius, vyko kūrybinių darbelių „Mano paukšteliai“ paroda, surengta virtuali nuotraukų paroda „Globoju paukštelius“. Projekte dalyvavo 213 vaikų ir 48 tėveliai. Iš viso pagamintos ir įkeltos 47 lesyklėlės.
Manome, kad šis ekologinis projektas pradžiugino visą lopšelio-darželio bendruomenę, skatins ir ateityje vaikus globoti ir saugoti sparnuočius – mūsų draugus.

Direktoriaus pavaduotoja ugdymui Genovaitė Savickienė