Naujienos

Derliaus diena Skuodo vaikų lopšelyje-darželyje

„Bitučių” grupė

Tema: „Obuoliukų rudenėlis“.
Tikslas (-ai): Įtvirtins žinias apie rudenį, kaip metų laiką, pasidžiaugs rudens gėrybėmis.
Uždaviniai:

  • Kartu su tėveliais pagamins darbelius iš daržovių ir vaisių, bei kitų rudeninių augalų ir dalyvaus darbelių parodėlėje „Rudenėlio išdaigos“ grupėje.
  • Pakartos išmoktas daineles ir ratelius apie rudenį.
  • Žais didaktinius žaidimus daržovių ir vaisių tema.
  • Atliks kūrybines veiklas šventės metu.
  • Pasidžiaugs ir pristatys savo namuose sukurtus darbelius.
  • Patirs džiugių emocijų, buvimo su draugais darželyje džiaugsmą.

Mokytoja (auklėtoja) metodininkė Daiva Šukienė

„Ežiukų” grupė

VEIKLOS TIKSLAS: Supažindinti vaikus su daržovėmis ir vaisiais.

VEIKLOS UŽDAVINIAI:
1. Žaidybinės veiklos metu, pajus daržovių ir vaisių skonį, kvapą.
2. Įsimins daržovių, vaisių spalvą, kiekį.
3. Mokysis gerų valgymo įpročių.

Vyr. mokytoja (auklėtoja) Vilija Jasienė

„Giliukų” grupė

Ruduo- nuostabus metas. Jis mums dovanoja tiek veiklos, kad spėk tik suktis. Norėdamos vaikus supažindinti su rudeniu, jo grožiu, bei teikiamų dovanų įvairove, ,,Gilikų‘‘ grupės auklėtojos dvi dienas kartu su vaikučiais vykdė įvairias veiklas. Spalio 13 d. auklėtoja Jolanta su vaikučiais lauke rinko medžių lapus, giles, kaštonus, o vėliau grupėje juos sudėjo į stiklainius padarydami gražią kompoziciją, kurią pavadino ,,Pagautas ruduo‘‘.
Spalio 14 d. minint derliaus dieną, auklėtoja Rasa su vaikais žaidė įvairius žaidimus grupės erdvėje sukurtame parke. Spėliojimo būdu traukė iš krepšio vaisius ir daržoves pasakojo apie jas , ragavo. Derliaus dienos šventę vainikavo vaikučių ir tėvelių sukurtų darbelių parodėlė.

Vyr. mokytoja (auklėtoja), dirbanti pagal priešmokyklinio ugdymo programą  Jolanta Viskantienė

„Nykštukų“ grupės rudenėlio šventė

Rudenėlio šventei ruošėmės iš anksto. Pirmadienį pasidarėme nykštukui rudenėlio kepurę, o trečiadienį (spalio 14 d.) laukėm dėdės rudenėlio. Jis mums atnešė didžiulį krepšį daržovių ir vaisių. Susėdę ratu, visi spėliojom koks čia vaisius ar daržovė ir kokios dar spalvos. Padainavome „Vai koks storas pomidoras“, o atradę burokėlį didelį, ėjome rauti „ropę“ (žaidimas). Po žaidimo, nesprendėme paragauti rudenėlio atneštas vaišes. O iš atneštos cukinijos nusprendėme padaryti šimtakojį.

 „Nykštukų“ grupės mokytoja (auklėtoja)  Aldona Domarkienė

„Pelėdžiukų“ grupės Rudenėlio šventė

 

Ruduo- tai gražus metų laikas, kai gamta nudažo žemę įvairiomis spalvomis, kai mūsų sodai atiduoda  sunokusius vaisius ir daržoves, kai pasitelkus fantaziją, galima sukurti žavingiausias rudenines kompozicijas. Tad jau pirmadienio rytą vaikai su tėveliais skubėjo į darželį nešini darbeliais, padarytais iš įvairių rudens gėrybių – daržovių, vaisių, kankorėžių, medžių šakų ir spalvotų lapų.
O antradienio rytą vaikučių grupėje laukė tikra staigmena – juos aplankė linksmas Ežiukas Puškorius su pilnais karučiais rudeninių lapų. Pasirausęs lapų  krūvoje, ežiukas vis traukė vaikams įvairiausias užduotis: tai eilėraštuką pasakyti, tai šokį sušokti, tai linksmą melodiją pagroti, tai rudeninę mandalą iš lapų sudėlioti… o pabaigai prisipažino, kad netyčia užkabino savo spygliukais už vaivorykštės krašto ir nutraukė ją nuo dangaus. Išsigandęs, paslėpė ją savo karučiuose ir atsivežė pas vaikučius. Paaiškėjo, kad Ežiuko vaivorykštė – tai spalvotas parašiutas. Vaikai išpuošė jį rudeniniais lapais, skraidino ir supo medžių lapelius, ir dėkojo Rudenėliui už tokį grožį.
Linksmai su vaikais praleidęs laiką Ežiukas, apdovanojo juos obuolių pyragu, kurį pats kepė, o didžiausią džiaugsmą ir emocijų pliūpsnį vaikai patyrė, kai Ežiukas pasiūlė pasivėžinti jo karučiuose, prikrautuose spalvotų rudeninių lapų. Ir visai nebuvo baisu… juk juos vežė pats Ežiukas Puškorius.

Mokytojos (auklėtojos), dirbančios pagal ikimokyklinio ugdymo programą Laima Galdikienė, Aurelija Vaškienė

„Pinokių” grupė

Grupės ugdytiniai padedant tėveliams paruošė rudens gėrybių parodėlę.

Mokytoja (auklėtoja) metodininkė Genovaitė Jakštienė

Rudenėlio šventė „Skruzdėliukų” grupėje

Į grupę pas vaikus atėjo Dėdė Rudenėlis, nešinas pilną krepšį rudens gėrybių. Rudenėlis rodė visas atsineštas gėrybes, o vaikai turėjo jas įvardinti ir atlikti kelias Dėdės Rudenėlio užduotėles. Vaikai padeklamavo K. Ivinskio  eilėraštuką „Rudenėlis”. Kartu su Rudenėliu padainavo dainelę apie ežiuką, pašoko šokį „Roputė”. Pašokus šokį, kilo mintis suvaidinti pasaką apie ropę, kurią ir įgyvendinome. Ant laužo „išsikepę” bulvių žaidėme judrų žaidimą „Karšta bulvė”. Surengėme kaštonų lenktynes. Iš pačių surinktos gamtinės medžiagos, padedant Rudenėliui ir  auklėtojoms, vaikai sukūrė Rudens mandalą. Grupės rūbinėlėje net akys raibo nuo įvairių kompozicijų iš vaisių ir daržovių, kurias vaikai padarė kartu su savo tėveliais. Visi pasidžiaugėme vieni kitų darbeliais.  Padėkojome Rudenėliui  kad mus aplankė.

Vyr. mokytoja (auklėtoja) Nida Rubinienė

„Smalsučių” ir „Gudručių” grupės

Nors lauke tą dieną siautė vėjas ir lietus, „Smalsučių“ ir „Gudručių“ grupėse buvo karšta nuo darbo. Reikėjo tinkamai paruošti grupės aplinką darbui, nuplauti, nulupti vaisius ir daržoves. Iš atneštų rudens gėrybių spaudėme sultis. Prieš ragaujant kiekvienos rūšies sultis, sužinojome, kokiais vitaminais šios sultys turtingos. Ragavome morkų, burokėlių, pomidorų, obuolių, kriaušių sulčių. Vaikams skaniausios buvo obuolių – kriaušių sultys. Pastiprinome organizmą natūraliais vitaminais, tai jokie virusai mums nebaisūs.

Mokytojos (auklėtojos), dirbančios pagal priešmokyklinio ugdymo programą Sada Kubilienė, Rasa Butavičienė

RUDENĖLIO ŠVENTĖ „VARPELIŲ“ GRUPĖJE

Šurmulingas šventinis rytmetys spalio 14 dieną dovanojo mums visiems džiugių emocijų.  Rudenėlio šventė atkeliavo į „Varpelių“ grupę tad  vyravo linksma, šilta nuotaika. Grupėje veikė įspūdinga vaikučių ir jų tėvelių kūrybinių darbelių parodėlė „Rudens gėrybių pilna kraitelė“. Šią savaitę tėveliai kartu  su vaikučiais pasidairę po savo daržus, sodus, ar jau pilnus gėrybių aruodus, miškus ar parkus ir iš rudens gėrybių su sukūrė po nuostabią „Rudens grožybę“ parodėlei: “Rudens gėrybių pilna kraitelė“. Buvom visi sužavėti nepakartojama rudeniška parodėle.
Tad apžiūrėti parodėlės ir šėlioti Rudenėlio šventėj atkeliavo Rudens Fėja (auklėtoja Lina Untulienė). Ją pasitiko šventiškai pasipuošę vaikučiai „Obuoliukai“, „Agurkai“, ir „Rudens lapai“. Rudens Fėja nešina pilna pintine rudens gėrybių vaikučius sukvietė žaidimams, šokiams ir smagioms užduotėlėms. Vaikučiai linksmai nusiteikę minė Rudens Fėjos mįsles, deklamavo eiles, pamokino Rudens Fėją žaidimo-ratelio „Grybs grybs baravyks“. Kartu visi šėliodami žaidė „Lapų mūšis“, „Kur pasislėpė daržovė?“ „Riešutų krepšinis“ ir kitas smagias rungtis.
Po smagių šėlionių Rudens Fėja „Obuoliukų“, „Agurkų“, ir „Rudens lapų“  komandas  pakvietė į kūrybines dirbtuves. Komanda „Rudens lapai“  iš rudens lapų kūrė „Pelėdą“, „Agurkams“ teko  rudens gėrybėmis aplikuot „Baravyką“. O „Obuoliukai“ iš rudens gamtinės medžiagos kūrė grupės simbolį „Varpelį“. Vaikučiai patys negalėjo patikėt tuo, ką sukūrė. Rezultatas džiugino visus.
Rudens Fėja taip pat liko sužavėta nuostabiais komandų kūrybiniais „šedevrais“. Padėkojo vaikučiams už tai kad pakvietė į gražią šventę ir už tai, kad jie taip aktyviai dalyvavo parodėlėj, nuotaikingai kartu šėliojo. Tad nieko nelaukdama sukvietė visus prie stalo pasivaišint raudonskruosčiais obuoliukais. Ilgai dar šypsenos nedingo nuo vaikučių veidų, nes visiems šiandien buvo linksma ir smagu.

Mokytoja (auklėtoja) Lina Untulienė

“RUDENĖLIO ŠVENTĖ” VYTURĖLIŲ GRUPĖJE

„Rudenėlio šventė“ Vyturėlių grupėje prasidėjo nuo pat spalio 14 ryto. Auklėtoja Silvija buvo paruošusi rudens takelį, kuriuo ir keliavome i rudenėlio šventės puotą. Takelis buvo nusėtas lapais ir įvairiomis rudens gėrybėmis, kurias vaikučiai rūšiavo į krepšelius. Surūšiavus gėrybes vaikučius kvietėme į ryto ratą, kuriame kiekvienas pasipuošė daržovės karūnėle ir laukė kol į svečius atkeliaus ir pats Dėdė Rudenėlis. Ilgai laukti nereikėjo kai į duris pasibeldė ir Dėdė Rudenėlis (auklėtoja Silvija Lazdauskienė), nešinas iMO – LEARN kubu, kurio taškeliai buvo virte daržovėmis. O tada jau prasidėjo mankšta, metėme kubą ir skaičiavome kiek ir kokių daržovių išriedėjo, o pagal tai atitinkamai atlikome pratimus. Pasimankštinus Dėdė Rudenėlis sekė pasaką „Daržovių puota“, į kurią buvo įtraukiamas kiekvienas vaikas paminėjus daržovę pagal karūnėlę.
Užbaigus ryto ratą vaikai vedė Dėdę Rudenėlį“ apžiūrėti parodėlės, kuri vadinosi „Dėdės Rudenėlio kepuraitė“. Ten vaikai pasakojo kaip jiems su tėveliais sekėsi daryti kepures (skrybėles). Aptarus grįžome į grupę, kur šokome rudens šokį.
Kiekvienas pasidarė rudens dovanėlę sau, tai vardiniai padėkliukai. Vaikai klijavo auklėtojos išdalintus emocijų veidukus, prie jų vietoje plaukų priklijavo įvairiaspalvių lapų. Tada auklėtoja užrašė vaikų vardus, tuos darbelius visi drauge įlaminavome ir pavakarius valgė kiekvienas su savo padėkliuku. Tai vaikams suteikė labai daug džiaugsmo.

Mokytoja, dirbanti pagal ikimokyklinio ugd. programą Silvija Lazdauskienė

„Zuikučių” grupė

Tema:
„Rudens gėrybių šėlsmas“.

Forma:
Šventinis rytmetis.

Tikslas:
Pasidžiaugti gausiomis rudens gėrybėmis.

Uždaviniai:

  • Ugdysis kalbinius gebėjimus komentuodami nuotraukas, dainuodami, vaidindami;
  • Mokysis veikti komandoje atlikdami bendras veiklas;
  • Tvirtins žinias apie daržoves, vaisius kurdami bendrą koliažą;
  • Tyrinės daržoves atlikdami eksperimentą;
  • Kartu su tėveliais kurs rudens gėrybių parodėlę;
  • Kurs šventinę nuotaiką, patirs daug teigiamų emocijų.

Mokytoja (auklėtoja) metodininkė Jovita Liaučienė

RUDENĖLIO ŠVENTĖ ,,ŽIOGELIŲ” GRUPĖJE

,,Žiogelių” grupėje apsilankė netikėti svečiai, grupės vaikai: Kiškutis, Meškiukas, Pelytė, dvi Voveraitės. Jie atsinešė geltonų lapelių ir rudens gėrybių. ,,Žiogeliai”, grojant linksmai muzikai, lapelius supo ant spalvoto parašiuto-buvo vėjeliu. Svečiai užminė mįslių apie daržoves ir vaisius. O namiškai padeklamavo porą eilėraščių apie rudenėlį, parodė savo kartu su tėveliais pagamintus darbelius. Iš įvairių rudens gėrybių ,,Žiogeliai“ pagamino ežiuką, o paskui skanavo vaišes nuo jo spyglių.

Mokytoja (auklėtoja)  metodininkė Rasa Bernotienė

RUDENĖLIO ŠVENTĖ „DRUGELIŲ“ GRUPĖJE

Dėdė Rudenėlis aplankė ir mažuosius darželinukus – „Drugelių“ grupės vaikučius. Vaikai stebėjosi lapais ir varpomis išpuoštu  Rudenėlio apsiaustu ir kepure. Dėdė Rudenėlis pakvietė vaikus į kelionę po jo  rudenines valdas – daržą ir sodą. Kelionės metu vaikai dainavo ir šoko, žaidė žaidimus , atliko užduotėles ir įminė mįsles. Šventė vaikams patiko, o už jų triūsą buvo apdovanoti rudeniniais obuoliukais ir linksmi grįžo į tėvelių išradingai rudeniniais darbeliais papuoštą grupę.

„Drugelių“ grupės mokytoja (auklėtoja) Alma Grigutienė

Rudens šėlsmas „ Kiškučių“ grupėje

Spalio 14 d.“ Liepaitės“ korpuse salėję, „Kiškučių“ grupės vaikučius pasitiko miško gyventojas  grybų grybas – Baravykas mokytoja Renata Zajevienė, muzikos mokytoja Daiva Mockienė ir auklėtojos padėjėja Vilma Kazlauskienė.
Lapais ir kaštonais puoštoje salėje vaikai jautėsi lyg rudeniškoje pievelėje. Grybo vedami vaikai dainavo daineles apie rudenį,  žaidė žaidimus su obuoliais, šoko linksmus šokius, grojo įvairiais instrumentais.
Toliau šventė tesėsi grupėje. Vaikai pakvietė grybą –Baravyką į grupę, norėdami parodyti savo iš namų atneštus darbelius. Padedami tėvų, vaikai padarė daug gražių ir spalvingų darbelių. Visą Rudenėlio šventę vainikavo pačių vaikų suverti vaisių vėrinukai. Baravykas labai dėkoja tėveliams ir vaikučiams už labai išradingus darbelius ir nuotaikingą šventę.

Mokytoja (auklėtoja), dirbanti pagal ikimokyklinio ugdymo programą Renata Zajevienė

Rudenėlio šventė ,,Boružėlių“ grupėje

Vyko vaidinimas ekspromtu. Vaikai rado pintinėje vaisių ir daržovių karūnėles puošėsi jomis ir prisistatė. Skatinamas vaikų kūrybiškumas ir komunikavimas. Daržovių traukinukas nuriedėjo į salę, kur vaikai dainavo dainą ,,Piešinėlis“.  Žaidė sportinę estafetę su obuoliais. Dainavo dainą ,,Ežiukas“. Žaidė žaidimus ,,Pupa“, ,,Roputė“. Grojo ,,Drugelių“ polką. Piešė rudenį ant ištiesto tapeto. Vyravo smagi nuotaika ir teigiamos emocijos.

Mokytoja (auklėtoja, dirbanti pagal ikimokyklinio ugdymo programą Sandra Liutkuvienė

RUDENĖLIO ŠVENTĖ ,,BURATINŲ GRUPĖJE‘‘

Spalio 14 dieną ,,Buratinų‘‘ grupėje nuo ankstyvaus ryto šurmuliavo vaikai, auklėtojos padėjėja Rima Kungienė ir mokytoja Ina Lekstutienė. Vyko graži ,,Rudenėlio šventė‘‘. Norėjosi šią dieną paminėti kiek kitaip. Kitaip pamatyti nuo medžių krentančius lapus, todėl su vaikučiais išsikirpome savo daržovių ,,langus‘‘. Kadangi oras pasitaikė nekoks, savo darbelius dėjome prie lango ir žvelgėme pro juos į tolį. Teko mūsų priešmokyklinukams pasukti ir galveles, nes mokytoja Ina turėjo pasiruošusi daugybę mįslių, susijusių su šia švente. O kokia šventė be dainų ir šokių? Dainavome patys dainelę apie rudenėlį, klausėmės įrašo per multimediją ir visi kartu ratelyje šokome.
Po tokių linksmybių sulaukėme ir priešpiečių meto. Iš kriaušių ir vynuogių patys vaikai pasigamino ežiukus, kurius vėliau suvalgė.
Vaikučiai su tėveliais savaitgalio irgi neleido veltui. Į darželį atsinešė iš daržovių, uogų, grybų padarytų nuostabių kompozicijų. Turėjome kuom pasidžiaugti, kur akeles paganyti.
Štai taip ir praėjo mūsų ,,Rudenėlio šventė‘‘.

Mokytoja (auklėtoja), dirbanti pagal ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugd. programas Ina Lekstutienė

„Žvirbliukų” grupė

Rytą pradėjome nuo  siužetinio imitacinio žaidimo „Miškas rudenį”. Pasimankštinę, atsitūpę žiūrėjome pieštinį spektaklį „Kaip ežiukas ieškojo Rudenėlio”. Po spektakliuko, estafetinio žaidimo dėka, klasifikavome vaisius ir daržoves. Padainavę dainelę, padeklamavę eilėraštį apie rudenį, skubėjome spausti obuolių – morkų sultis. Kiek džiaugsmo buvo, kai pamatėme labai gausiai jas bėgant! O kaip skaniai jas gėrėme!

Mokytoja (auklėtoja) Daiva Dirkstienė

„Rudenėlio” šventė “Pagrandukų“ grupėje

Ryte klausėmės dainelės apie rudenį, šokom lapų šokį. Žiūrėjom paveikslėlius su rudens gėrybėmis, žaidėme žaidimą „Surask grybą”, pasidžiaugėme moliūgais, ragavome obuolių ir kriaušių, stebėjome pro langą besikeičiančią medžių spalvą, aplikavome iš sukarpytų siūlų medžius.

Mokytoja (auklėtoja), dirbanti pagal ikimokyklinio ugdymo programą Milda Tumienė

„Žirniukų” grupė

„Lašiukų grupė

Tikslas(ai):

  1. Turtinti žinias apie daržo, sodo, miško gėrybes, kurias randame atėjus rudeniui.
  2. Skiepyti sveiką gyvenseną.
  3. Suteikti vaikams džiaugsmo ir linksmų šventinių akimirkų.

Uždaviniai:

  1. Sužinoti, atsiminti, prisiminti koks dabar metų laikas.
  2. Padainuoti, padeklamuoti eilėraščių apie rudenį ir daržo gėrybes.
  3. Atlikti grupines užduotis.
  4. Minti mįsles apie vaisius, mišką, uogas.
  5. Ugdyti draugiškumą, kūrybiškumą, aktyvumą pramogos metu.
  6. Skatinti vaikus daugiau valgyti daržovių, vaisių ir uogų.

Renginio scenarijaus rengėjai:

Auklėtojos: Rosita Vaškienė ir Vaida Sveisienė

Muzikos kūrinėlius parinko: Aušra Alonderienė