Edukacija „Kūčiukų kepimas“
Prasidėjo Adventinis laikotarpis – Kalėdinių švenčių laukimas, kuris neįmanomas be pasiruošimo Kūčių vakarienei. Tradiciniu, simboliniu Kūčių stalo kepiniu nuo seno buvo laikomas Kūčiukas.
Nors kūčiukų dabar galima nusipirkti ir parduotuvėje, „Pelėdžiukų“ grupės vaikučiai ir mokytojos gruodžio 4 d. nusprendė nuvykti į Kretingos muziejaus Tradicinių amatų centrą ir sužinoti, kaip ir iš ko yra kepamas šis unikalus skanėstas.
Edukacinės programos „Kūčiukų kepimas“ edukatorė, maloniai pakvietė vaikučius, nusiplovus rankytes, susėsti prie didelio stalo, ir gražia žemaitiška kalba, papasakojo apie Kūčių tradicijas ir kuo ypatingas yra Kūčiukas, kuris dar kitaip vadinamas, ir prėskučiais, ir šližikais, ir kleckučiais…
Aiškinomės, kokių ingredientų reikia, kad sumaišyti tešlą, ir išragavome visus ingredientus atskirai: ir cukrų, ir miltus, ir aliejų…Pagaliau atėjo laikas susipažinti su tikra, gyva, išrūgusia tešla. Prasidėjo smagus darbas- tešlos minkymas. Ką jau ką, o minkyti, volioti ir karpyti, bei pjaustyti tešlą vaikučiams labai patinka, nors kai kam tešla lipo prie rankų, kitam forma ne tokia gavosi, dar kiti išsitepliojo miltais, visgi rezultatai pranoko viską. Kūčiukai, sudėti į skardas, keliavo į karštą krosnį iš kurios „išlindo“ jau parudavusiais šonais.
O kai visi kūčiukai buvo iškepti, teta edukatorė visus pakvietė vaišintis dar šiltais Kūčių skanėstais. Pilną maišelį kūčiukų vaikučiai parsivežė ir savo šeimos narius pavaišinti.
Išvyka ir edukacinė veikla buvo smagi, skani ir įsimintina.
„Pelėdžiukų“ grupės mokytoja Laima Galdikienė